maandag 16 juli 2012

Yaremche - Zwitserland zonder de banken

Zondagmiddag 29 augustus zetten we de overige bruiloftgasten weer op de trein en verlaten we de stad voor een rit naar de bergen. Nou ja, bergen... het zijn niet echt de Alpen maar de Karpaten strekken zich uit over een lengte van 1500 km en de hoogste toppen liggen rond de 2500m hoog. Het Ukrainse deel van de Karpaten is relatief klein (10%) en het hoogste punt ligt op 1700m, maar dat is meer dan voldoende voor ons bezoek.



Een deel van de Karpaten heeft  een wat sinistere reputatie gekregen als gevolg van Vlad III, prins van Wallachia, lid van het Huis van Draculesti. Zijn bijnaam "Vlad the Impaler" heeft hij gekregen na een leven van fanatieke strijd tegen de oprukkende Turken in de 15e eeuw. Zijn bloeddorstigheid leeft eeuwen later nog voort in de verhalen over Dracula, de creatie van Bram Stoker. Dan zegt u misschien, dat is toch Transylvania? Jawel, maar ook die regio is onderdeel van de Karpaten. Uiteraard hoeven we ons geen zorgen te maken over bijtgrage buren, het zijn maar sprookjes en volksverhalen voor rond het haardvuur, toch? Ook de beren, wolven en lynxen die volop aanwezig zijn in de Karpaten, houden zich over het algemeen redelijk aan de landsgrenzen en blijven thuis in Roemenie.

Terug naar Yaremche, waar we tot woensdagochtend genieten van de schone berglucht. Er zijn een groot aantal wandelingen uitgezet in de bergen, varierend van vier tot 200 kilometer. Uiteraard zullen we een of meer routes kiezen die passen bij het reisgezelschap. Daarnaast zullen we ook met het busje wat tochten maken om te zien hoe de locals leven in de bergen. We kunnen bijvoorbeeld een kijkje nemen in Bukovel, het grootste skigebied van de Ukraine. Maar Yaremche is ook een prima plek om gewoon rond te hangen en te genieten van een Ukrainse barbeque, ofwel "shaslick". Na ruim twee dagen zuivere berglucht is het woensdagochtend weer tijd om verder te reizen naar Lviv. Na deze rustdagen kunnen we woensdag weer fijn vroeg op om vroeg in de middag in Lviv aan te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten