zondag 22 juli 2012

Lviv - de resten van het Habsburgse rijk

Woensdag 1 augustus

De hele reis staat eigenlijk in het teken van het Habsburgse rijk, waarvan de desintegratie precies 98 jaar geleden begon. Op 28 juli 1914 viel het Oostenrijk-Hongaarse leger het Koninkrijk Servie binnen, wat de start markeerde van de Eerste Wereldoorlog. Het zou de laatste oorlog worden van het Habsburgse rijk, want na vijf jaar loopgravenoorlog werden de Duitsers en het Habsburgse rijk verslagen. Er wordt vaak verwezen naar de vernederende voorwaarden die na de Tweede Wereldoorlog aan Duitsland zijn opgelegd, maar het Habsburgse rijk werd helemaal ontbonden en verdeeld over een aantal nieuwe en bestaande landen. Hieronder een kaart van het Habsburgse rijk en de diversiteit van de volkeren.


 De stad Lviv is eigenlijk een vergaarbak van de geschiedenis van Oost-Europa, waar de opeenvolgende bezetters hun invloed hebben achtergelaten. Honderden jaren was het onderdeel van het Poolse koninkrijk, totdat het Habsburgse rijk dit deel van Polen overnam. Dit zorgde voor een toevloed van Duitsers, wat ook zichtbaar is in de architectuur uit die periode. Ook werd de stad een belangrijk punt voor de joodse Oost-Europese gemeenschap, waardoor meer dan 30% van de bevolking van Lviv (toen Lemberg) een joodse achtergrond had. Tussen de eerste en de tweede wereldoorlog is de stad afwisselend in handen van de Polen en van de Russen, totdat de Duitsers met Operatie Barbarossa Rusland binnenvallen en in no time Lviv bezetten.

Ondanks de oorlogen is de stad Lviv redelijk ongeschonden door deze periode heengekomen en het oude centrum van de stad is al eeuwen geconserveerd. Hoe bijzonder het centrum van Lviv is, blijkt uit het feit dat het HELE centrum op de UNESCO Wereld Erfgoed lijst staat. Laten we eens kijken naar de redenen van de UNESCO voor deze stap.

Lviv's historic centre has been on the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) World Heritage list since 1998. UNESCO gave the following reasons for its selection:Criterion II: In its urban fabric and its architecture, Lviv is an outstanding example of the fusion of the architectural and artistic traditions of eastern Europe with those of Italy and Germany.Criterion V: The political and commercial role of Lviv attracted to it a number of ethnic groups with different cultural and religious traditions, who established separate yet interdependent communities within the city, evidence for which is still discernible in the modern town's landscape. 

Dat lijkt mij voldoende reden voor een bezoek, toch?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten