dinsdag 10 juli 2012

Krakow - Florence van het noorden

We zullen het vaker verzuchten tijdens de reis, maar voor Krakow geldt het zeker: een halve dag is niet voldoende om de lokale historie in te ademen. Maar de oplossing is simpel, zie de reis als een kennismaking en als het bevalt kom dan later terug voor meer. Wij hebben kamers gereserveerd in het Best Western Krakow Old Town, gelegen aan de Sw. Gertrudy 6. In onderstaand kaartje kan je zien dat het hotel aan de rand van de "Stare Miasto" ligt en dat de bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar bevinden.



Eerst maar even wat feiten over Krakow, netjes overgenomen uit een enthousiast reisboekje:
Wilt u in Polen maar een reisdoel aandoen, dan moet uw keuze op Krakow vallen. Als centrum van kunst werd de stad "het Florence van het noorden" genoemd, vanwege de 140 kerken in het stadscentrum het "tweede Rome" en met het oog op zijn universiteit (de op een na oudste in Midden Europa) het "nieuwe Athene". Krakow behoort tot het culturele werelderfgoed van de UNESCO en is trots op zijn 5500 beschermde monumentale panden en ongeveer 2.5 miljoen kunstwerken. Met Praag is het de enige grote stad in Midden-Europa die praktisch onbeschadigd uit de Tweede Wereldoorlog te voorschijn is gekomen.

Nou, ons hebben ze hiermee overtuigd, eigenlijk zie je dus drie steden voor de prijs van een.
We hopen rond lunchtijd in Krakow te arriveren, een mooie tijd om naar het marktplein te lopen voor een lunch op de Rynek Glowny (Grote Markt) met uitzicht op de Sukiennice (Lakenhallen). Het bekijken van de Grote Markt is een taak op zich, aangezien het uitstrekt over meer dan 200m en gevuld is met historische gebouwen en kerken, zoals de Mariakerk en de Adalbertkerk. In de Mariakerk (Kosciol Mariacki) is het beroemde altaar te bezichtigen van beeldhouwer Veit Stoss. Als je vanuit het marktplein richting het noorden loopt kom je langs nog een aantal mooie gebouwen en tot slot de laatste overgebleven stadspoort uit vervlogen tijden. Vanuit de markt naar het zuiden loop je langs een aantal kerken (uiteraard) en kom je uiteindelijk bij de Wawel, een heuvel aan de rivier Wisla met nog meer kerken, waaronder de kroningskathedraal, en uiteindelijk het Wawelslot.

Als je dan nog puf hebt wordt ook een bezoek aan de wijk Kazimierz aanbevolen, waar voor WO II de Joodse gemeenschap was geconcentreerd. Aardig om te weten is dat Oscar Schindler (inderdaad van de film) hier zijn werkers vandaan haalde en die de oorlog hebben overleefd, de Schindlers Emaille Fabriek staat er nogsteeds.

Het avond programma zal niet spectaculair zijn, want het doel is om de volgende ochtend bij dag en dauw op te staan en richting de Ukrainse grens te rijden en lange files te vermijden. Het is moeilijk in te schatten hoeveel tijd de grensovergang zal vergen, maar het is prettiger om niet op het warmste punt van de dag hoeven te wachten. Maar de avond ervoor zullen we de Poolse keuken eens goed kunnen testen, we zullen zoeken naar een restaurant met authentieke lokale keuken en de tourist traps te vermijden.

Hieronder nog een wat grotere kaart van Krakow, altijd handig!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten