donderdag 12 juli 2012

Chernivtsi - het Ukrainse avontuur begint

Donderdag 26 juli
Hopelijk komen we een beetje tijdig aan in Chernivtsi zonder veel oponthoud van de douane en zonder grote gaten in het wegdek. Als we al deze hobbels hebben genomen en de TomTom ook de lokale wegen kent, is er tijd om op te frissen in hotel Premium, waar we de volgende drie dagen zullen overnachten. Het hotel is redelijk centraal gelegen in Chernivtsi en een goed uitgangspunt voor een wandeling door het centrum. Hieronder de kaart van het centrum van Chernivtsi en de locatie van het hotel. Daaronder ook nog een kaartje met historische gebouwen in het centrum.





Donderdag avond is een kennismaking en diner gepland met de schoonfamilie in het nabije dorp Oshykliby, wat ligt op een ruim een half uurtje rijden van Chernivtsi. Voor de gemiddelde Westerse consument is het fenomeen "eten uit eigen tuin" uitgestorven, maar dit diner zal geheel bestaan uit ingredienten die binnen een straal van 500 meter zijn geoogst en grootgebracht. Wat een verschil met blikjes tomaten en het ingevroren vlees van de AH. Het enige product van buiten het dorp zal waarschijnlijk de wodka zijn, die uiteraard wel in de regio is gestookt. Probeer niet meteen de eerste avond mee te drinken met het tempo van de locals, want dat zal je in de dagen erna flink bezuren. Voor de liefhebber een kaartje hieronder waar de weg van Oshykliby wordt aangegeven vanuit Chernivtsi.


Daarna voorzichtig weer terug naar het hotel, in verband met mogelijke brokkenrijders met te hoog promillage en dan kan ieder voor zich kiezen of de avond wordt afgeslten met een bezoek aan de lokale clubs. De portier van het hotel kent vast alle "hot spots" in het lokale nachtleven.

Vrijdag 27 juli
Vroeg in de morgen (rond acht uur) arriveren de overige gasten per trein vanuit Kiev. Het is niet nodig dat iedereen voor dag en dauw uit zijn bedje stapt, maar het bruidspaar is natuurlijk wel de klos als ontvangstcomitee. Nadat de nieuwe gasten zijn onthaalt met ontbijt is het tijd voor het bruidspaar om de laatste voorbereidingen te treffen. Iedereen kan deze dag in eigen tempo het centrum van de stad verkennen. Ook is het mogelijk om een bezoekje te brengen aan de grote markt gelegen aan de rivier "Prut", denk eraan dat het sjouwen met goedkope theekopjes door de Ukraine al snel gaat vervelen (ik spreek uit ervaring). In de avond een gezamenlijk diner gepland in restaurant Diana, waar lokale gerechten niet zullen ontbreken.

Voor wie het nog aandurft is er uiteraard de mogelijkheid om daarna nog de lokale clubs te bezoeken. We zullen het maar niet een "bachelors evening" noemen, anders krijgen sommigen onder ons het idee dat het een hele wilde avond zal worden. Dat zit er echt niet in, maar een extra glas wodka moet toch kunnen.

zaterdag 28 juli
Gelukkig begint het programma pas laat in de middag, dus ruim de tijd om bij te komen van de avond ervoor (toch net een glaasje teveel?). De kerkdienst staat gepland op 15.00, het zou mij verbazen als we precies op tijd beginnen, maar je weet het nooit. De dienst vindt plaats in de kapel van de Chernivtsi National University. In de universiteit worden ook priesters/theologen opgeleid dus het zal vast van een leien dakje gaan. De dienst duurt ongeveer 40 minuten en er wordt gelukkig niet gevraagd om mee te zingen ofzo. Wel wordt er van de dames verwacht dat ze een hoofddoek of iets dergelijks meenemen, aangezien vrouwen geacht worden om hun haar te bedekken in een kerk. Als voorproefje hieronder een foto van de kerk in winterpracht.



Buiten de kerk zijn er vast nog wat rituelen zoals het uitdelen van brood met honing en andere zoetigheden. Het gooien van rijst enzo wordt niet op prijs gesteld op het buitengewoon schone universiteitsterrein dus de grapjurk die toch besluit om rommel te maken krijgt zeer waarschijnlijk een boze terreinknecht achter zich aan. Het is maar dat je het weet.
Hieronder een kaartje met daarop het universiteitsterrein met park aangegeven.


Het feest begint rond 17.30 in het hotel waar we allemaal verblijven, kijk er niet vreemd van op dat de tafels al vol staan met eten, als dat er niet stond, zouden de locals dat opvatten als Westerse gierigheid. Ook is er altijd teveel eten, het is normaal dat schaal op schaal met verschillende gerechten aan tafel op elkaar worden gestapeld. Een stapel van minder dan drie lagen zal ook weer als Westerse gierigheid worden beschouw. Overigens wordt niets van het eten verspild. Aan het eind van de avond zullen de dames op leeftijd alle leftovers verzamelen die onder toeziend oog van mijn schoonmoeder worden ingepakt en verdeeld. Overige details van het feest houden we als verrassing, er moet toch wat te raden over blijven.

Het feest zal waarschijnlijk niet tot in de heel kleine uurtjes doorgaan, deels vanwege de toch al gevorderde leeftijd van het bruidspaar, maar ook omdat het drank- en eettempo zo hoog zal liggen dat de behoefte aan roes uitslapen na 12 uur al snel toeneemt. Zeker het bruidspaar is totaal de klos om tientallen keren te toasten op allerlei goede vooruitzichten. Gelukkig hebben we wat familie leden die de honneurs waar kunnen nemen bij het toasten met de gasten.

Zondag 29 juli
Voor alle reizigers geldt dat ze lekker kunnen uitslapen. Rond het middaguur wordt van de busgenoten verwacht dat ze wakker worden en zich voorbereiden op de trip naar de bergen. De treinreizigers kunnen nog wat langer doorslapen (als we dat ten minste kunnen regelen met het hotel) aangezien de trein pas na zes uur s'avonds vertrekt. Het is natuurlijk gezellig om nog samen te brunchen, maar dat is geen verplichting. Wij zullen ervoor zorgen dat de treinreizigers vervoer krijgen naar het station en wensen ze een goede terugreis. Wij gaan met de rest verder de bergen in, waar in de volgende blog meer informatie wordt gegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten