zaterdag 19 mei 2012

Het uitgebreide reisprogramma: een kort overzicht


Ons idee is dat het huwelijk in de Ukraine ook een uitgelezen moment is om kennis te maken met dit mooie en fascinerende land. Gezien de afstanden is het onmogelijk om alles te zien, maar het plan is om een redelijk beeld te geven van het westen van de Ukraine. In beginsel valt Kiev dus niet onder de trip, omdat dit nog een extra 1500 km aan reizen zou betekenen.

Dinsdag 24 juli 21.00: vertrek vanuit Utrecht
Het idee is om in de nacht door Duitsland heen te rijden richting Krakow in Polen. Tot aan de Poolse grens bij Gorlitz is het ongeveer 800 km, die kunnen we dan mooi in de nacht overbruggen. Een stevig Duits fruhstuck mag niet ontbreken natuurlijk, dus ergens rond Dresden zullen we dan ook de snelweg kort verlaten voor het ontbijt.


Vanaf de Poolse grens is het dan nog ongeveer 400 km naar Krakow, waar we rond lunchtijd in het hotel zullen arriveren.



Woensdag 25 juli 12.00: aankomst hotel Krakow
Op een later tijdstip zullen wij meer informatie over Krakow toevoegen. Nu al kunnen wij vermelden dat Krakow als het "juweel van Polen"  wordt beschouwd omdat het historische centrum nog redelijk intact is gebleven. Omdat de toeristen dat ook hebben ontdekt, zijn de prijzen voor hotelkamers aanzienlijk gestegen in de afgelopen jaren. Wij zullen dan ook waarschijnlijk een hotel buiten het centrum selecteren en reserveren. De rest van de dag kan worden besteed aan een korte kennismaking met Krakow.

Donderdag 26 juli 9.00: vertrek Krakow
Het is nog 600 km rijden naar Chernivtsi en daarbij zullen we ook de lastige grens passeren, waar de kans bestaat dat we daar een uurtje of twee doorbrengen.... Maar tegen het einde van de middag zullen we dan toch in Chernivtsi arriveren.


Donderdag 26 juli 19.00: aankomst Chernivtsi
Hopelijk mooi op tijd voor het avondeten, we hebben al een restaurant in gedachten voor deze avond zodat we vast kunnen wennen aan de Ukrainse tafel.

Vrijdag 27 juli: verblijf Chernivtsi
Deze dag betekent voor het bruidspaar vooral de laatste voorbereidingen voor de bruiloft. De rest kan zich vermaken in Chernivtsi, bijvoorbeeld op Kalyniwski, de grootste markt van West Ukraine.

Zaterdag 28 juli: de bruiloft in Chernivtsi
Aan het begin van de middag zal de kerkceremonie plaatsvinden met alle bijbehorende rituelen. Vanaf een uur of vijf zijn de lokale gasten welkom en een uurtje later begint de muziek en het eten. Gelukkig is het feest op dezelfde locatie als het hotel, dus de Nederlandse gasten kunnen geheel zelf kiezen hoe laat het feest voor hun is afgelopen.

Zondag 29 juli 14.00: vertrek naar Yaremche
Op nog geen twee uur afstand van Chernivtsi begint het Ukrainse gedeelte van de Karpaten, een regio van lage bergen en in de winter een populair skigebied. In de zomer is het een prima plek om gezonde lucht in te ademen en mooie dagtochten te maken in de bergen.


Maandag 30 juli: verblijf Yaremche 
Lopen in de bergen en verkennen van omgeving.

Dinsdag 31 juli: verblijf Yaremche
Nog meer genieten van de bergen.

Woensdag 1 augustus 9.00: vertrek naar Lviv 
Lviv is de best geconserveerde stad in de Ukraine en de invloed van het Habsburgse rijk is nogsteeds zichtbaar. Dat zijn goede redenen om Lviv als laatste stop in de Ukraine te maken onderweg naar huis.


Donderdag 2 augustus 9.00: vertrek naar huis
Het is nog een hele trip terug naar Utrecht, het kan dan ook zijn dat we er nog een overnachting aanknopen ergens in Duitsland. Maar in principe rijden we gedurende de dag door Polen en weer s'nachts door Duitsland om vrijdag zeer vroeg in de ochtend in Utrecht te arriveren.



Vrijdag 3 augustus 4.00: aankomst in Utrecht

In de volgende posts zullen wij meer uitleggen over de hotels die wij op het oog hebben voor de reis en achtergrond informatie over de steden die we gaan bezoeken. Daarnaast zullen wij ook de gasten die niet kiezen voor het uitgebreide programma een overzicht geven van de verschillende opties.

Geldzaken
Wij zullen hierna een inschatting geven wat de reis ongeveer kost, een combinatie van de reiskosten en de hotelkosten. Wij schatten de transportkosten op eur 250 per persoon (incl diesel), wij zullen een of meer 9-persoons bussen huren, deze zijn aanzienlijk duurder dan "normaal" als gevolg van de verzekeringstoeslagen voor gebruik in het Oostblok. Het voordeel van het gebruik van busjes is dat ook lokaal het vervoer hiermee is geregeld.

Hotels in de westelijke regio van de Ukraine zijn over het algemeen goedkoop, in Chernivtsi en Yaremche zijn goede twee persoons hotelkamers voor 40 EUR beschikbaar. Voor Krakow en Lviv gaan wij uit van een kamerprijs van 60 EUR. Wij merken op dat dit veelal prijzen zijn zonder ontbijt. Op basis van twee personen in een kamer komen wij dan uit op een schatting van 160 EUR per persoon voor de hotels, voor een persoon op een kamer komt dit rond de 300 EUR uit.

Voor het eten en drank budget zouden wij rekening houden met rond de 30 EUR per dag, maar denk eraan dat vooral lokale gerechten en drank relatief goedkoop zijn.

Wij zullen vooraf de hotels reserveren om de prijs van hotelkamers zo laag mogelijk houden.
Ons idee is dat medereizigers vooraf de helf van de "vaste lasten" aan ons overmaken zodat wij de hotels kunnen reserveren en betalen en ook zorg dragen voor het transport, dus het reserveren van de busjes en het tanken en eventuele tolwegen onderweg. Het totale ingeschatte reisbedrag van ongeveer 400 EUR per persoon, dus reken op de helft daarvan als aanbetaling. Wij zullen achteraf een exact overzicht geven van de transport en hotelkosten en op basis daarvan een uiteindelijke afrekening sturen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten